FOOD CIRCULAR HUB

GORENJSKA; REGIJSKO SREDIŠČE ZA RAZVOJ KROŽNIH PRISTOPOV NA PODROČJU HRANE

Regijsko središče za razvoj krožnih pristopov na področju hrane na Gorenjskem skupaj z deležniki želi razvijati pristope in rešitve za boljšo izrabo hrane, manj zavržene hrane in manj bio odpadkov, manj emisij CO2. Skupaj z vami, ki delujete v sektorjih proizvodnje hrane, turizmu, trgovini, proizvodnji energije, v izobraževanju,v podpornih organizacijah, v lokalnih skupnostih,. …..  in s podporo partnerjev v projektu CEFoodCycle želimo razvijati krožne rešitve, izmenjavo znanj in izkušenj, medsebojno povezovanje deležnikov, ki delujejo v sektorjih proizvodnje hrane, turizmu, trgovini, proizvodnji energije,…..

Več o projektu CEFOODCYCLE

VIDEO

 

Novice

Krožni premik: Od odpadkov do vrednosti – CEFoodCycle z naprednimi rešitvami za turizem (objava 29.10.2025)

Vabilo na dogodek KROŽNI PREMIK: Od odpadka do vrednosti – skupaj gradimo krožno gospodarstvo, 24.10.2025 v šolskem hotelu Astoria Bled (objava 14.10.2025)

Slovenija podpira cilje krožnega gospodarstva v prehranskem sektorju (objava 8.9.2025)

PROGRAM USPOSABLJANJ ZA KROŽNO EKONOMIJO

PRIMERI DOBRIH PRAKS KROŽNE EKONOMIJE (objava 25.4.2025)

VABILO NA SPLETNI SEMINAR  DOBRE PRAKSE KROŽNE EKONOMIJE S HRANO V GOSTINSTVU NA GORENJSKEM (objava 23.5.2025)

DELAVNICA: ODPADEK KOT VIR – KROŽNE REŠITVE V PRAKSI (objava 18.4.2025)

ZAČETEK KROŽNEGA PREMIKA: UVODNI DOGODEK CIRCULAR FOOD HUB GORENJSKA (objava 27.3.2025)

KROŽNA EKONOMIJA V PRAKSI KAKO JE KROŽNOST S HRANO LAHKO DEL VSAKODNEVNE PRAKSE (objava 19.3.2025)

30.03.2024;Rok za prijavo za nagrado CEFoodCycle

V okviru projekta CEFoodCycle prvič na območju Alp in regij iz Avstrije, Nemčije, Francije, Italije in Slovenije, ki sodelujejo v projektu CEFoodCycle  razpisujemo nagrado za inovativne krožne rešitve na področju boljše izrabe hrane, zmanjšanje bio odpadkov s hrano,… Nagrada vsem, ki že razvijajo ter so krožne rešitve na področju hrane že uvedli v prakso ponuja priložnost za izmenjavo znanj, izkušenj, mreženje s pionirji na področju krožnih rešitev na območju Alp ter priložnost, da se uvrstijo med pionirje krožnih rešitev na širšem območju Alp. Vabimo posameznike, podjetja, nevladne organizacije, iniciative,… da do 30.03. 2024 oddajo prijavnico preko povezave TUKAJ.

CEFoodCycle; Male akcije na Gorenjskem

Marca 2024 sta bili v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem Bled (VSŠ Bled) izvedeni dve »mali akciji«. Namen obeh akcij je bil spodbuditi gostinske in turistične ponudnike ter študente k razmišljanju o krožnem ravnanju s hrano, zmanjševanju odpadkov in ustvarjanju novih, trajnostnih rešitev iz živilskih ostankov.

V prvi fazi smo izvedli analizo ravnanja s hrano med gostinskimi ponudniki na Gorenjskem. Z anketnim vprašalnikom smo želeli pridobiti vpogled v to, kako podjetja načrtujejo nabavo, shranjujejo živila in ravnajo z ostanki hrane. Ključni rezultati analize:

  • 70 % gostinskih podjetij že ločuje biološke odpadke,
  • 50 % meni, da bi lahko z boljšim načrtovanjem nabav zmanjšali količino odpadne hrane za 20–30 %,
  • 80 % sodelujočih vidi priložnost v sodelovanju z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane.

Rezultati so pokazali, da obstaja velika pripravljenost za spremembe, vendar podjetja potrebujejo več znanja, orodij in podpornih mehanizmov za učinkovito izvajanje krožnih rešitev v praksi.

Druga aktivnost je bila interaktivna delavnica Food Hackathon, ki je povezala študente, predavatelje in predstavnike gostinskih podjetij. Udeleženci so iskali kreativne pristope za ponovno uporabo ostankov hrane in živil.

Rezultat: identificiranih 10 rešitev, razdelanih do ravni hitrih konceptov (problem → ideja → osnovni koraki izvedbe → potencialni uporabnik).

Dva dni po hackathonu je sledila praktična delavnica testiranja, na kateri so udeleženci izbrali 3 rešitve in jih v kuhinji ter laboratoriju preizkusili. Testirane rešitve:

  • dehidrirani zelenjavni ostanki, postreženi kot prigrizek,
  • kandirane lupine citrusov kot trajnostni dodatek jedem/sladicam,
  • osnovne komponente za jušne baze iz čebulnih in zelenjavnih obreznin.

Male akcije so potrdile, da je z minimalnimi postopki mogoče del neizogibnih ostankov varno in okusno preusmeriti v nove izdelke in  da se lahko krožno gospodarstvo začne že v kuhinji, z majhnimi, premišljenimi koraki. Še posebej dragoceno pa je bilo sodelovanje študentov, ki s svojimi idejami in energijo prinašajo svež pogled na trajnostno prihodnost gostinstva in turizma.

Na fotografijah spodaj: utrinki s Food Hackathona in prototipne delavnice na VSŠ Bled.

Prvo srečanje deležnikov na Gorenjskem v letu 2023:

V letu 2023 smo pripravili in izvedli prvo srečanje deležnikov, ki si želijo razvijati krožne rešitve na področju hrane in si prizadevajo za zmanjševanje odpadkov hrane. Srečanje je bilo v hotelu Astoria na Bledu. Uvodoma nas je pozdravil direktor Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem  mag.  Peter Mihelčič, o projektu CEFoodCycle sta  spregovorila partnerja v projektu BSC, Poslovno podporni center, d.o.o., Kranj (mag. Helena Cvenkel) ter E Zavod (mag. Darko Ferčej), sledila je predstavitev dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec iz Biotehniške fakultete, Univerza v Ljubljani s predstavitvijo nacionalnega strateškega okvira krožnega upravljanja s hrano ter primeri dobrih praks, inovativnih rešitev. Po živahni razpravi deležnikov pomenu izmenjave praks, izkušenj ter o izzivih in potencialnih rešitvah na področju boljše izrabe hrane in zmanjševanju odpadkov s hrano je bilo dogovorjeno, da se deležniki iz Gorenjske ponovno srečamo spomladi 2024.

8.12.2023