ZAČETEK KROŽNEGA PREMIKA: UVODNI DOGODEK CIRCULAR FOOD HUB GORENJSKA

V sredo, 27. marca 2024, je v šolskem hotelu Astoria na Bledu potekal uvodni dogodek Circular Food Hub Gorenjska, ki je bil posvečen vprašanju: »Kaj storiti s presežno hrano?« Dogodek je bil namenjen povezovanju gostinskih ponudnikov, izobraževalcev in drugih deležnikov prehranske verige, z namenom spodbujanja sodelovanja, izmenjave izkušenj in razvoja praktičnih rešitev za zmanjševanje odpadne hrane.

Udeleženci so spoznali rezultate ankete o ravnanju s hrano med gostinskimi ponudniki na Gorenjskem ter ideje, ki so jih študenti in podjetniki razvili v okviru t.i. »malih akcij«, namenjenih iskanju in testiranju rešitev za ponovno uporabo živilskih ostankov in odpadne hrane. V razpravi so izmenjali primere dobrih praks, izzive in konkretne predloge za zmanjšanje količine odpadne hrane in živil v gostinstvu. Dogodek se je zaključil z »zero-waste« kosilom, ki so ga pripravili študenti 2. letnika VSŠ Bled. Jedi so bile navdihnjene z rešitvami, razvitimi na delavnicah, in so dokazale, da se krožno gospodarstvo lahko začne že v kuhinji – z majhnimi, premišljenimi koraki.

Dogodek je prispeval k vzpostavitvi Regionalnega krožnega vozlišča za prehrano – Circular Food Hub Gorenjska, ki bo v prihodnje služilo kot prostor povezovanja in izmenjave idej za učinkovitejše krožno delovanje v turizmu in gostinstvu.

Oglejte si utrinke dogodka: VIDEO

Na fotografijah: utrinki z uvodnega dogodka in zero-waste kosila na VSŠ Bled.

 

Go Back Example
Update cookies preferences