V Sloveniji 12 novih ocenjevalcev kolesarskih poti EuroVelo

V projektu ReMOBIL smo 25. in 26. aprila v Kranju organizirali usposabljanje za ocenjevalce evropskega omre┼żja kolesarskih poti EuroVelo. Usposabljanje je uspe┼íno zaklju─Źilo 12 udele┼żencev in s tem pridobilo naziv uradnega ocenjevalca kolesarskih poti po kriterijih Evropske kolesarske zveze (European CyclistsÔÇÖ Federation ÔÇô ECF).

 

Udele┼żenci smo se s teoreti─Źnim in prakti─Źnim delom na terenu nau─Źili celovito oceniti kakovost kolesarskih poti po merilih evropskega certifikacijskega standarda (ECS). Gre za uspe┼íen na─Źin raziskovanja poti, ki vklju─Źuje zbiranje podatkov o infrastrukturi, storitvah in komunikacijah s pomo─Źjo namenske aplikacije. Podatki pomagajo dele┼żnikom razumeti razvojne potrebe, omogo─Źajo na─Źrtovati nadaljnje nalo┼żbe v kolesarsko infrastrukturo, kolesarkam in kolesarjem pa so vir mnogih koristnih namigov pri kolesarskih podvigih.

Usposabljanje sta izvedli predstavnici Evropske kolesarske zveze, udele┼żili pa smo se ga predstavniki ┼íestih regionalnih razvojnih agencij. Poleg RRA Gorenjske ÔÇô BSC Kranj ┼íe iz Regionalne razvojne agencije za Koro┼íko, Regionalnega razvojnega centra Koper, Regionalne razvojne agencije Podravje – Maribor, Poso┼íkega razvojnega centra in Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije ter nekateri zunanji sodelavci. Pridobljeno znanje bo omogo─Źalo kakovosten in enoten pregled kolesarskih povezav ÔÇô tistih, ki so vklju─Źene v omre┼żje daljinskih kolesarskih poti EuroVelo, in ostalih v Sloveniji, pripravo priporo─Źil za nadgradnjo poti ter izbolj┼íanje kolesarske izku┼ínje za vse nas.

EuroVelo je evropsko omre┼żje 17 daljinskih kolesarskih povezav, ki nastaja pod okriljem Evropske kolesarske zveze. Skupna dol┼żina povezav je ve─Ź kot 92.000 kilometrov, od tega jih je dobrih 60.000 kilometrov urejenih za kolesarje, ostale so v razvoju. Po Sloveniji potekajo tri povezave EuroVelo, ozna─Źene s ┼ítevilkami 8 in 13, ki sta ┼że v celoti ozna─Źeni, ter 9, ki je v razvoju.

EuroVelo 8, imenovana Sredozemska pot, je 7.560 kilometrov dolga daljinska kolesarska pot, ki poteka od Cadiza v ┼ápaniji do Aten v Gr─Źiji, nato pa se nadaljuje do Izmirja v Tur─Źiji in na otok Ciper. Pot ve─Źinoma poteka ob sredozemski obali ali v njeni bli┼żini, in pre─Źka 12 dr┼żav: ┼ápanijo, Francijo, Monako, Italijo, Slovenijo, Hrva┼íko, Bosno in Hercegovino, ─îrno goro, Albanijo, Gr─Źijo, Tur─Źijo in Ciper. Slovenski del poti EuroVelo 8 poteka po Parenzani.

EuroVelo 13 (Iron Curtain Trail) je kolesarska pot, ki poteka vzdol┼ż nekdanje ┬╗┼żelezne zavese┬ź, sega ─Źez 20 dr┼żav, v skupni dol┼żini 9.000 km, od Barentsovega do ─îrnega morja. V Sloveniji poteka ob meji z Mad┼żarsko.

EuroVelo 9, imenovana Jantarna pot, bo po dokon─Źanju povezovala obalo Baltskega morja z Jadranskim. Trasa meri 2.050 kilometrov in poteka po Poljski, ─îe┼íki, v Avstriji, Sloveniji, Italiji in na Hrva┼íkem. Na─Źrtovano je, da se v Sloveniji za─Źne na avstrijsko-slovenski meji, ter poteka skozi Maribor, Celje, Ljubljano in proti Primorski.

 

Go Back Example
Update cookies preferences