Uvodno partnersko sre─Źanje projekta Mystical Danube v Zadru

Uvodno partnersko sre─Źanje projekta programa Interreg Podonavje, Mystical Danube, je sredi maja gostil vodilni partner projekta, Agencija za razvoj pode┼żelja zadrske ┼żupanije AGRRA.

Cilj projekta Mystical Danube (Misti─Źna Donava) je razviti usklajen transnacionalni pristop k valorizaciji naravne in nesnovne kulturne dedi┼í─Źine kot turisti─Źne dobrine na pode┼żelskih in manj obiskanih obmo─Źjih v okviru programa Podonavje. Natan─Źneje, projekt bo razvil skupno strategijo za valorizacijo naravne in nesnovne kulturne dedi┼í─Źine na pode┼żelskih in manj obiskanih obmo─Źjih Podonavja, ki se raztezajo od nem┼íkih de┼żel Bavarska in Baden-W├╝rttemberg na zahodu do Ukrajine na vzhodu. Poleg tega bo vzpostavljena nova tematska pot, ÔÇ×Zelena in misti─Źna pot pripovedovanja zgodb o DonaviÔÇť, skupaj z mobilno aplikacijo, ki bo predstavila pot in njene zna─Źilnosti v smislu lokacij, dostopnih turisti─Źnih storitev in kontaktnih to─Źk na pilotnih lokacijah.

V Zadrski ┼żupaniji, od koder projekt izvira in kjer je Agencija za razvoj pode┼żelja vodilni partner, se bo zgodba vrtela okoli ÔÇ×gusterneÔÇť v Kolanu, ki je v preteklosti slu┼żila kot prostor za nabiranje vode, pa tudi kot zbirali┼í─Źe za dru┼żenje, pripovedovanje zgodb ter ustvarjanje mitov in legend. Tam bo vzpostavljena prva kontaktna to─Źka, izku┼ínje z njenim delovanjem pa bodo v nadaljevanju projekta partnerji prenesli na svoja pilotna obmo─Źja.

┬╗Pilotna obmo─Źja, na Gorenjskem bo to na obmo─Źju Karavank, bodo s projektom pridobila opremo, ki bo pomagala pri pripovedovanju povezanih zgodb. Namen projekta je tudi usposobiti lokalno prebivalstvo, zlasti starej┼íe in vse ranljive skupine, za predstavitev njihovega izro─Źila in ustvarjanje dodatnega dohodka. Kon─Źni cilj je promovirati zeleno in misti─Źno┬á pot kot novo tematsko pot v Podonavju in zadr┼żati ljudi na pode┼żelju,ÔÇť je povedal vodja projekta Matej Mikuli─ç iz agencije AGRRA.

Podonavje sestavlja 14 sodelujo─Źih dr┼żav od nem┼íkih de┼żel Bavarske in Baden-W├╝rttemberga do Ukrajine, ki vklju─Źujejo devet dr┼żav ─Źlanic EU in pet dr┼żav pristopnic. Natalia Liholot, vodja projekta in predstavnica organa upravljanja programa Podonavje, je uvodoma med obiskom v Zadru udele┼żencem za┼żelela uspe┼íno delo in premagovanje vseh izzivov, ki se pojavljajo pri tak┼ínih projektih.

V projektu poleg vodilnega partnerja, agencije AGRRA sodelujejo ┼íe ┼íe institucije iz Slovenije, Hrva┼íke, Srbije, Bosne in Hercegovine, Slova┼íke, ─îrne gore, Mad┼żarske, Romunije in Bolgarije.

Projekt Mystical Danube v skupni vrednosti 1.974.034,48 EUR, sofinanciran v skupni vrednosti 1.579.227,58 EUR, je projekt programa Interreg Podonavje, ki ga sofinancira Evropska unija.

 

Go Back Example
Update cookies preferences