Regionalni prostorski plan Gorenjske

S sprejetjem sprememb Zakona o urejanju prostora v marcu 2024 so bili podani pogoji za podelitev Javnih pooblastil za vodenje postopka priprave Regionalnih prostorskih planov (RPP) izbranim pripravljalkam. Svet gorenjske regije je tako 24. aprila za pripravljalko RPP dolo─Źil Regionalno razvojno agencijo Gorenjske – BSC Kranj. Ministrstvo za naravne vire in prostor je agenciji nato 15. maja izdalo sklep o podelitvi javnega pooblastila za izvajanje nalog regionalnega prostorskega planiranja v Gorenjski razvojni regiji.

Regionalni prostorski plan je strate┼íki prostorski akt, s katerim se dr┼żava in ob─Źine dogovorijo in uskladijo o prostorskem razvoju posamezne┬árazvojne regije┬áter dolo─Źijo bistvene razvojne prilo┼żnosti. RPP bo dolo─Źal vizijo in cilje prostorskega razvoja regije, zasnovo prostorskega razvoja regije ter usmeritve in ukrepe za nadaljnje prostorsko na─Źrtovanje. Sprejem prve generacije RPP bo izjemnega pomena, saj se bo z njihovim sprejetjem presegla aktualna praksa nepovezanega in razdrobljenega ob─Źinskega in sektorskega izvajanja prostorskega na─Źrtovanja.

Postopek priprave RPP bo potekal na participativen na─Źin. V procesu priprave bodo sodelovali predstavniki udele┼żencev pri urejanju prostora z vseh ravni na─Źrtovanja in upravljanja s prostorom ter nevladne organizacije.

Po prejemu pooblastil sledi sklenitev pogodbe o financiranju med agencijo in ministrstvom, temu pa bodo nato sledile ┼íe pogodbe o financiranju med razvojnimi agencijami in ob─Źinami. Sofinanciranje prve generacije RPP-jev se zagotavlja s sredstvi iz dr┼żavnega prora─Źuna v vi┼íini 60 %, 40 % pa bodo krile ob─Źine. Pred za─Źetkom financiranja bo ministrstvo za vsako posamezno razvojno regijo pripravilo lo─Źeno finan─Źno konstrukcijo priprave RPP-ja. Celoten znesek za pripravo vseh 12-ih RPP-jev bo zna┼íal 5.663.000,00 EUR.

Do konca leto┼ínjega leta bodo za Gorenjsko razvojno regijo sprejeta Izhodi┼í─Źa za pripravo RPP, do konca leta 2025 pa izvedena javna razprava o RPP. Prva generacija RPP-jev vseh 12 razvojnih regij mora biti sprejeta s koncem leta 2026.

Ve─Ź: gov.si/teme/razvojne-regije/

Go Back Example
Update cookies preferences