RAW4RES ali kako pridobivati kriti─Źne surovine z recikliranjem

Projekt RAW4RES znotraj Interreg Europe programa i┼í─Źe re┼íitve trajnostnega pridobivanja, obdelave in ponovne uporabe redkih surovin za proizvodnjo zelenih in digitalnih tehnologij. Cilj je zmanj┼íati odvisnost evropske industrije od uvoza npr. bakra, niklja, kobalta in mangana iz Kitajske, Rusije in Konga.

Na Gorenjskem je koli─Źina teh surovin v naravi premajhna, da bi zadostila potrebam industrije. Zato v Regionalni razvojni agenciji Gorenjske razvijamo kro┼żne poslovne modele za redke surovine in z njimi povezane vrednostne verige. Primeri teh so industrijska simbioza, uporaba sekundarnih virov in omejevanje uporabe redkih surovin.

Skupaj z gorenjskimi ob─Źinami, komunalnimi podjetji ter proizvodno in predelovalno industrijo oblikujemo regijsko strategijo in akcijski na─Źrt za vzpostavitev vrednostnih verig redkih surovin iz sekundarnih virov, predvsem odpadne elektri─Źne in elektronske opreme (OEEO).

V sklopu projekta smo se zato od 1.-4. julija podali na zanimiv obisk v francoski Lens. Namen obiska je bil, ob sestanku projektnih partnerjev, da podrobneje in v praksi spoznamo podjetja, ki pridobivajo kriti─Źne surovine z recikliranjem. Skupaj s┬áSRIP MATPRO┬ásmo tako odkrivali njihove kro┼żne prakse in tehnologije.┬áMed drugimi smo obiskali raziskovalno podjetje TND, ki iz odpadne medicinske opreme pridobiva zlato, srebro, kositer in nikelj. Mudili smo se ┼íe v┬áRECYTECH, kjer iz odpadnega prahu v metalur┼íki industriji izlo─Źajo cink.

Med zanimivej┼íimi je bil ┼íe┬ástart-up┬áMECAWARE, ki je za svoj inovativni visokotehnolo┼íki projekt SEPAR8 lani pridobil 40 milionov EUR sredstev od Regije Hauts de France in sklada Justice Climate Fund. Podjetje je inovator na podro─Źju recikliranja odpadnih baterij in e-naprav, iz industrijskih dimov pa tudi zajema CO2 in nato z mineralno karbonizacijo izlo─Źi redke kovine.

 
Go Back Example
Update cookies preferences