PAMETNO IN DIGITALNO

V sklopu projekta Inno2mare smo izvedli dve delavnici o inovativnem oblikovalskem razmi┼íljanju in konceptu pametnih tovarn, kjer sta klju─Źna dejavnika pri preoblikovanju industrije umetna inteligenca in digitalizacija procesov.
Konec oktobra 2023 je v Kova─Źnici potekala delavnica o oblikovalskem razmi┼íljanju s sodobnim nazivom ┬╗Design Thinking at its finest┬ź. Predavatelj┬ádr. Bla┼ż Zupan, ki je podjetni┼íki trener, serijski podjetnik, mentor, investitor in predavatelj na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, nam je na dogodku prikazal osnovne koncepte oblikovalskega razmi┼íljanja, pomembnost tega pristopa za spodbujanje kreativnosti, in najbolj pomembno, kako ga lahko uporabimo za re┼íevanje realnih, vsakodnevnih vpra┼íanj, s katerimi se sre─Źujejo posamezniki in organizacije. Udele┼żenci dogodka so pridobili prakti─Źen vpogled v oblikovalsko razmi┼íljanje, ki je nekoliko druga─Źno od na┼íega vsakodnevnega, pa vendar prina┼ía klju─Źne izbolj┼íave tudi pri poslovnih inovacijah, predvsem pa izbolj┼íanju procesov ter spodbujanju kreativnosti in razvoja. Ustvarjalnost s pomo─Źjo oblikovalskega razmi┼íljanja generira uporabne re┼íitve. Uporabne re┼íitve generirajo dolgoro─Źno stabilnost, le ta pa generira uspeh.

Na drugi delavnici smo gostili┬ádr. Huga Zupana, direktorja podjetja Digiteh, ki je vodilno podjetje v Sloveniji na podro─Źju razvoja in implementacije digitalnih dvoj─Źkov. Predstavil nam je koncept pametnih tovarn, ki postajajo vedno bolj pomembne in nujne, ─Źe podjetja ┼żelijo ohraniti konkuren─Źnost na globalnih trgih. Zaradi aktualnosti, pomembnosti, predvsem pa ┼ítevilnih nejasnosti v konceptih, pristopih in re┼íitvah v okviru pametnih tovarn, so raziskave na tem podro─Źju nujne in v zadnjih letih vse bolj ┼ítevilne tako v svetu, kot tudi v Sloveniji. S pomo─Źjo digitalnih dvoj─Źkov je omogo─Źena hitra in u─Źinkovita optimizacija proizvodnih procesov iz vidika postavitve resursov, materialnega toka ali avtomati─Źnega generiranja plana izvedbe naro─Źil s pomo─Źjo umetne inteligence in izvajanjem ┬╗kaj-─Źe┬ź scenarijev. Umetna inteligenca in digitalni dvoj─Źki zasedajo osrednjo vlogo v inovativnih proizvodnih procesih in sistemih, kjer smo pri─Źa avtonomiji, ki postopoma nadome┼í─Źa tradicionalno ─Źlove┼íko vlogo in se povezuje z naprednimi digitalnimi platformami.

Na dogodku je nam je g. Zupan poleg teoreti─Źne predstavitve delovanja digitalnih dvoj─Źkov, prikazal tudi prakti─Źno izvedbo na primeru podjetja Adria Dom d.o.o., za katero so dobili presti┼żno nagrado ┬╗GoDigital┬ź za najbolj┼íi digitalni projekt leta 2022. V podjetju so izvedli celovito digitalno preobrazbo, s kombinacijo digitalnega dvoj─Źka in umetne inteligence namre─Ź sprotno usmerjajo delavce na monta┼żni liniji in s tem zmanj┼íujejo stro┼íek proizvodnega procesa za 30 odstotkov.

 

Spremljajte na┼íe objave dogodkov in se nam pridru┼żite na naslednjem!

Go Back Example
Update cookies preferences