PAMETNA OSVETLITEV

Operacija PAMETNA OSVETLITEV bo z razvojem pametnega osvetljevanja in s povezovanjem 4 ob─Źin zagotovila strate┼íki pristop k razvoju pametne razsvetljave, z uporabo najnovej┼íih tehnologij pa bomo prispevali k varovanju okolja, k osve┼í─Źanju in pove─Źanju znanj dele┼żnikov in prebivalcev obmo─Źja glede pomena zmanj┼íevanja svetlobnega onesna┼żevanja in njegovega vpliva na zmanj┼íevanje emisij CO2, ohranitve biodiverzitete in vpliva na kvaliteto ┼żivljenja v naseljih.

Vrednost projekta: 168.470,31 ÔéČ

Trajanje projekta: april 2022 ÔÇô april 2025

Program financiranja: Evropski kmetijski sklad za razvoj pode┼żelja

Sklad: EKSRP – Evropski kmetijski sklad za razvoj pode┼żelja

Trajanje projekta: ┬áapril 2022 ÔÇô april 2025

Skupna vrednost projekta ┬á(neto upravi─Źeni stro┼íki + DDV): 168.470,31 ÔéČ, od tega vrednost sofinanciranja EKSRP 93.476,51 ÔéČ

Partnerji: BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj, Mestna ob─Źina Kranj, Ob─Źina Cerklje na Gorenjskem, Ob─Źina Naklo, Ob─Źina Kranjska Gora

Opis projekta: 

Pomena svetlobnega onesna┼żevanja in njegovega omejevanja se na obmo─Źju Gorenjske dobro zavedamo. Obmo─Źje LAS Gorenjska ko┼íarica si ┼że vrsto let prizadeva za zmanj┼íanje svetlobne onesna┼żenosti preko zamenjave svetil javne razsvetljave z energetsko var─Źnej┼íimi. Ukrepanje ob─Źin na podro─Źju zmanj┼íanja svetlobnega onesna┼żevanja je zapisano tudi v lokalnih energetskih na─Źrtih (vendar ne med klju─Źnimi prioritetami ob─Źin). Ugotavljamo, da se premalo vlaga v t.i. pametno osvetljevanje z uporabo strokovno podprtih, inovativnih, na trgu ┼że obstoje─Źih re┼íitev, zavedanje o problematiki svetlobnega onesna┼żevanja je prenizko.

Svetlobno onesna┼żevanje je stranski u─Źinek industrijske civilizacije in pomeni vnos umetne svetlobe v okolje, kar povzro─Źi pove─Źanje naravne osvetljenosti okolja. Med drugi povzro─Źa zdravstvene te┼żave, moti astronomska opazovanja, trati energijo in moti ekolo┼íke sisteme. Medtem ko je umetna svetloba v no─Źnem ─Źasu v dolo─Źeni meri potrebna za varnost, pa v nekaterih okoljih ni potrebna. Naravni ritem dneva in no─Źi je nujno potreben za normalno delovanje ve─Źine ┼żivega sveta. Prekomerna umetna svetloba v no─Źnem ─Źasu v nekaterih ekosistemih ┼że resno ogro┼ża posamezne vrste. Naravni bioritem dneva in no─Źi je izrednega pomena tudi za ─Źlovekovo zdravje. Naravno no─Źno nebo pa je tudi na┼ía skupna naravna in kulturna dedi┼í─Źina, in njegovo opazovanje ter do┼żivljanje je pravica vsakega posameznika.

Problem svetlobnega onesna┼żevanja nikakor ni nov, v mestnih okoljih je ┼że dolgoletna stalnica. V njegovo re┼íevanje in omejevanje se je v preteklosti vlo┼żilo precej energije in danes gre zato manj svetlobe neposredno v nebo, obcestne svetilke so precej dosledno obrnjene navzdol. Tudi no─Źna osvetlitev kulturnih spomenikov in cerkva je ustreznej┼ía. Vendar se, paradoksalno, problem osvetljevanja ni veliko zmanj┼íal. Svetlobno onesna┼żevanje ima tudi sezonski vpliv, v zimskem ─Źasu je ve─Źje. Prav tako dol┼żina dneva in no─Źi pomembno vplivata na obseg svetlobnega onesna┼żevanja. V ─Źasu poletnih mesecev, ko je dan dalj┼íi, je svetlobne onesna┼żenosti manj.

Z razvojem pristopa pametnega osvetljevanja in s povezovanjem 4 ob─Źin bomo zagotovili uvajanje pristopov upo┼ítevanja potreb uporabnikov javne razsvetljave, zagotovili strate┼íki pristop k razvoju pametne razsvetljave ter uporabo najnovej┼íih tehnologij, prispevali k varovanju okolja, k osve┼í─Źanju in pove─Źanju znanj dele┼żnikov in prebivalcev obmo─Źja glede pomena zmanj┼íevanja svetlobnega onesna┼żevanja in njegovega vpliva na zmanj┼íevanje emisij CO2, ohranitve biodiverzitete in vpliva na kvaliteto ┼żivljenja v naseljih.

Cilji projekta:

Z uporabo novih tehnologij in re┼íitev, ki bodo omogo─Źile izkori┼í─Źanje obnovljivih virov energije zagotoviti ustrezno javno infrastrukturo za pametno osvetljevanje na pode┼żelju 4 ob─Źin:

 • postavitev sodobnega solarnega sistema javne razsvetljave v naselju Ambro┼ż pod Krvavcem,
 • zamenjava potratnih svetilk na obmo─Źju Mestne ob─Źine Kranj,
 • zamenjava potratnih svetilk s t.i. pametnimi svetili na obmo─Źju ob─Źine Kranjska gora,
 • posodobitev osvetlitve ┼íportnega igri┼í─Źa v Spodnjih Dupljah.

Aktivnosti projekta:

 • vodenje, koordinacija in promocija operacije,
 • razvoj pristopov za pametno osvetljevanje,
 • nalo┼żbe v pametno osvetljevanje:
  • postavitev sodobnega solarnega sistema javne razsvetljave v naselju Ambro┼ż pod Krvavcem v Ob─Źini Cerklje na Gorenjskem,
  • zamenjava potratnih svetilk na obmo─Źju Mestne ob─Źine Kranj v naselju Golnik, Bitnje, ┼Żabnica in Besnica,
  • zamenjava potratnih svetilk s t.i. pametnimi svetili na obmo─Źju jezera Jasna, v centru mesta ter v parku v Mojstrani v ob─Źini Kranjska Gora,
  • posodobitev osvetlitve ┼íportnega igri┼í─Źa v Spodnjih Dupljah v ob─Źini Naklo.

Rezultati projekta:

 • zamenjava 130-tih potratnih svetilk,
 • postavitev sodobnega solarnega sistema javne razsvetljave,
 • oblikovana priporo─Źila za zmanj┼íanje svetlobnega onesna┼żevanja,
 • dogodek o ozave┼í─Źanju prebivalstva o zmanj┼íevanju svetlobnega onesna┼żevanja

Ve─Ź o projektu: https://www.las-gorenjskakosarica.si/pametna-osvetlitev/

Go Back Example
Update cookies preferences