Nadaljnji koraki priprave regionalnega prostorskega plana

V prostorih podjetni┼íkega inkubatorja Kova─Źnica v Kranju je 3. 6. 2024 potekala delavnica za pripravo urbanisti─Źne zasnove za ┼íir┼íe mestno obmo─Źje Gorenjske.

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je z namenom zagotovitve obveznih strokovnih podlag za regionalne prostorske plane skladno z Zakonom o urejanju prostora (kraj┼íe ZUreP-3) pristopilo k pripravi metodologije in vzor─Źnega primera urbanisti─Źne zasnove za regionalni prostorski plan (RPP). Izdelovalec naloge je Urbanisti─Źni in┼ítitut RS (s podizvajalci), ki je l. 2020 ┼że izdelal Priporo─Źilo za izdelavo urbanisti─Źne zasnove, na osnovi katerega bo pripravil metodologijo in vzor─Źni primer. MNVP je za vzor─Źni primer izbralo Gorenjsko ┼íir┼íe mestno obmo─Źje, kot je opredeljeno v Strategiji prostorskega razvoja Slovenije 2050.

Ker je v pripravo metodologije in vzor─Źnega primera potrebno vklju─Źiti vse relevantne dele┼żnike, se je na delavnici najprej predstavilo do sedaj opravljeno delo, temu pa je sledila razprava o nadaljnjih korakih ter podaja prvih konstruktivnih predlogov za vsebinska izhodi┼í─Źa urbanisti─Źne zasnove s strani vabljenih relevantnih dele┼żnikov.

Franja Gabrov┼íek Schmidt, direktorica Regionalne razvojne agencije Gorenjske ÔÇô BSC Kranj, sicer pripravljavke RPP Gorenjske, je v uvodnem nagovoru poudarila, da je izbira Gorenjskega ┼íir┼íega mestnega obmo─Źja za vzor─Źni primer tako priznanje, kot hkrati izziv oz. zaveza za poglobljeno strokovno pripravo RPP, kvalitetno skozi celoten proces.

Vodja Sektorja za strate┼íki prostorski razvoj iz MNVP mag. Len─Źa Humerca ┼áolar je zbranim povedala, da je bilo veliko energije vlo┼żene v pripravo zakonske podlage, v izdajo pooblastil, sedaj pogodb. Izrazila je prepri─Źanje, da mora biti priprava RPP primarna dejavnost prostorskega planiranja, ki mora prinesti podlago za bolj premi┼íljene, usklajene ter strokovno podprte posege v prostor kot smo jih izvajali doslej.

Barbara Mu┼íi─Ź (Urbanisti─Źni in┼ítitut RS) je podrobneje predstavila potek priprave strokovnih podlag ter kaj so njihove vsebine. ┬╗Bistveno je zavedanje, da gre za temeljito regijsko prostorsko zasnovo oz. organizacijski na─Źrt za re┼íevanje problemov in uresni─Źevanje te┼żenj in vizije regionalnega razvoja,┬ź je poudarila Mu┼íi─Ź.

Nina Ur┼íi─Ź (LOCUS) je nanizala nekatere od pomembnih vsebin oz. tematik, ki bodo obravnavane v okviru priprave urbanisti─Źne zasnove:

  • vloga naselij v policentri─Źnem sistemu sredi┼í─Ź,
  • razvoj in upo┼ítevanje ┼íir┼íega mestnega obmo─Źja (┼áMO) ÔÇô za Gorenjsko obmo─Źje Kranja, Jesenic, Radovljice, Tr┼żi─Źa, ┼ákofje Loke,
  • opremljenost ┼áMO z dru┼żbeno infrastrukturo, s poudarkom na infrastrukturi, ki je pomembna na regionalnem nivoju,
  • dolo─Źitev prednostnih stanovanjskih obmo─Źij in obmo─Źij za stanovanjsko oskrbo
  • dolo─Źitev prednostnih obmo─Źij za razvoj dejavnosti ÔÇô gospodarske cone, nakupovalna sredi┼í─Źa, obmo─Źja za turizem, ki so regionalnega pomena
  • dr┼żavni prostorski na─Źrti
  • upo┼ítevanje ogro┼żenosti zaradi naravnih pojavov

Po zaklju─Źenih predstavitvah se je odprla razprava o podro─Źjih, ki niso bila izpostavljena (varstvo narave, reliefne posebnosti regije, mobilnost in sam mehanizem sprejemanja RPP). Ob izmenjavi mnenj se je sre─Źanje zaklju─Źilo z ┼żeljo in prepri─Źanjem sodelujo─Źih, da bo urbanisti─Źna zasnova pripravljena kakovostno, vklju─Źene predvidene re┼íitve pa usklajene tako, da bodo lahko neposredno vklju─Źene v RPP.

         

Go Back Example
Update cookies preferences