GORENJSKA NA KOLESU

Skozi projekt GORENJSKA NA KOLESU se bo spodbujalo aktivno mobilnost na gorenjskem pode┼żelju. Prispevali bomo k razvoju trajnostne mobilnosti, posredno k manj┼íemu oglji─Źnemu odtisu, k zmanj┼íevanju prometnih zastojev in pove─Źanju aktivne mobilnosti prebivalstva, kar znanstveno dokazano pozitivno vpliva na njihovo zdravje in po─Źutje.

Vrednost projekta: 87.194,44 ÔéČ

Trajanje projekta: oktober 2023 – junij 2025

Program financiranja: Evropski kmetijski sklad za razvoj pode┼żelja

Sklad: EKSRP – Evropski kmetijski sklad za razvoj pode┼żelja

Trajanje projekta: ┬áoktober 2023 ÔÇô junij 2025

Partnerji: BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj, Center za trajnostni razvoj pode┼żelja Kranj, Ob─Źina Preddvor, Pagon ┼áport, Matej Pagon s.p.

Skupna vrednost projekta ┬á(neto upravi─Źeni stro┼íki + DDV): 87.194,44 ÔéČ, od tega vrednost sofinanciranja EKSRP 61.474,34 ÔéČ (85 %)

 

Opis projekta: 

Na obmo─Źju 14 ob─Źin, ki jih pokriva LAS Gorenjska ko┼íarica, je glavno prevozno sredstvo za vsakodnevna potovanja ┼íe vedno osebno vozilo, v katerem se pove─Źini vozi le ena oseba. Prevozi z vlakom in/ali avtobusom so prostorsko in ─Źasovno omejeni, saj so povezave neusklajene, vozni redi pa neprilagojeni dejanskim potrebam prebivalcev. Uporabniki javnega potni┼íkega prometa se soo─Źajo tudi z zamudami vlakov (zaradi del) in avtobusov (prometni zama┼íki), s tem se podalj┼íuje prihod na delo in z dela oz. ┼íole. Delno se prebivalstvo poslu┼żuje sopotni┼ítva. Oblike t .i. aktivne mobilnosti, kamor pri┼ítevamo predvsem hojo, kolesarjenje, vo┼żnjo s skiroji, je omejeno predvsem na zadnji kilometer poti (t.i. potovanja zadnjega kilometra oz. last mile solutions).

Na Gorenjskem se razvija kolesarska javna infrastruktura, ki ┼że omogo─Źa varnej┼íe kolesarske povezave med naselji (Gorenjsko kolesarsko omre┼żje), v osmih ob─Źinah (sedmih na obmo─Źju LAS Gorenjska ko┼íarica) deluje tudi regijski sistem souporabe koles, imenovan Gorenjska.bike. V sistemu je trenutno 59 postaj in ve─Ź kot 350 koles. Sistem omogo─Źa prevzem in vra─Źilo koles kjerkoli v regiji. Z vzpostavitvijo postaje tudi v ob─Źini Preddvor bomo raz┼íirili mre┼żo Gorenjska.bike na novo ob─Źino in s tem ponudili lokalnemu prebivalstvu novo, javno obliko mobilnosti.

Cilji projekta:

Z operacijo bomo raz┼íirili javno regijsko mre┼żo souporabe koles na obmo─Źju LAS Gorenjska ko┼íarica v novo ob─Źino. Z oblikovanjem in pilotnim izvajanjem izobra┼żevalno-motivacijskega programa: ┬╗S kolesom ┼íparam okolje, zdravje in denar┬ź, s pripravo, izvedbo in oblikovanjem smernic trajnostnega in aktivnega pre┼żivljanja prostega ─Źasa ter s pomo─Źjo objav na dru┼żbenih omre┼żjih bomo spodbujali lokalno prebivalstvo in ostale uporabnike k spreminjanju svojih potovalnih navad.

Z operacijo bomo prispevali k razvoju trajnostne mobilnosti, posredno prispevali k manj┼íemu oglji─Źnemu odtisu, k zmanj┼íevanju prometnih zastojev in pove─Źanju aktivne mobilnosti prebivalstva, kar znanstveno dokazano pozitivno vpliva na njihovo zdravje in po─Źutje.

Aktivnosti projekta:

 • vodenje in koordinacija operacije, vsebinsko-strokovno delo na projektu,
 • dobava koles in kolesarske opreme za trajnostno mobilnost zaposlenih,
 • dobava opreme za aktivno mobilnost zaposlenih,
 • informiranje in ozave┼í─Źanje lokalnega prebivalstva prek dru┼żbenih omre┼żij,
 • dobava in dotisk promocijskega materiala,
 • dobava in monta┼ża 1 postaje za souporabo koles v ob─Źini Preddvor,
 • oblikovanje in tisk promocijske zlo┼żenke,
 • oblikovanje in pilotna izvedba izobra┼żevalno-promocijskega programa: S kolesom ┼íparam okolje, zdravje in denar,
 • priprava, izvedba in oblikovanje smernic trajnostnega in aktivnega pre┼żivljanja prostega ─Źasa.

 

Rezultati projekta:

 • dolgoro─Źno zagotovljena nova javna kolesarska infrastruktura, zmanj┼íevanje rabe osebnih vozil na kraj┼íih razdaljah,
 • dvignjena zavest in znanje lokalnega prebivalstva na celotnem obmo─Źju LAS Gorenjska ko┼íarica o trajnostnih na─Źinih potovanj, aktivni mobilnosti in pozitivnih u─Źinkih na zdravje ljudi in okolja,
 • dvignjena zavest o socialni vklju─Źenosti ranljivih ciljnih skupin pri aktivnem pre┼żivljanju prostega ─Źasa.

Ve─Ź o projektu: https://www.las-gorenjskakosarica.si/gorenjska-na-kolesu/

Go Back Example
Update cookies preferences