DRUGO IZVEDENO IZOBRA┼ŻEVANJE V PROJEKTU ZCI (ZERO CARBON INFRASTRUCTURE)

Na Irskem, v mestu Cork, je 17. in 18. oktobra 2023 potekalo izobra┼żevanje na temo urbane logistike in uvajanja mobilnosti na alternativna goriva, ki so se ga udele┼żili partnerji projekta ZCI (Interreg Europe) in zainteresirani dele┼żniki iz devetih evropskih dr┼żav.
Mestni svet Cork je v sodelovanju z Erasmus Centrom za urbano, pristani┼íko in transportno gospodarstvo organiziral drugo izobra┼żevanje o uvajanju infrastrukture in mobilnosti na alternativne vire goriv. Tokratna tematika je naslovila izzive in prednosti uvajanja tovornih elektri─Źnih koles za namen prevoza tovora v urbanih okoljih, konsolidacijske centre, brezemisijske urbane cone in lokalne politike, ki spodbujajo uvajanje tovrstne mobilnosti.

Poleg ─Źastnega govornika, ┼żupana mesta Cork, Cllr Kierana McCarthya so bili glavni predavatelji Darren McAdam-OConnell, koordinator foruma mobilnosti in transporta v Corku, ki je predstavil mobilnost v mestu Cork, Justine Looney, podjetnica in lastnica cvetli─Źarne Douglas Street Flower Shop, ki je predstavila delovanje lokalne iniciative za trajnostno dostavo, M. Nefs iz Erazmusa UPT, ki je predstavil vlogo konsolidacijskih centrov in mre┼ż, tipe t. i. centrov in logisti─Źnih vozli┼í─Ź (ve─Źmodalne, mestne, mikro, paketne, gradbene, premogovni┼íke, idr.). SENATOR, transnacionalni projekt dostave zadnjega kilometra, so-financiran s strani programa Horizon 2020, med An Post, nacionalno po┼íto na Irskem, ┼ípanskim mestom Zaragoza in mestnim svetom Dublin, je predstavil Aoife OConnor. Tipe tovornih koles in njihovo uporabo v Evropi je predstavil Tom Assmann iz univerze Megdeburg. Bart Dumoulin, Bond Beter Leefmilieu, je predstavil flamsko izku┼ínjo z Zelemin dogovorom za trajnostno urbano logistiko in priporo─Źila. V tem sklopu je bila odprta diskusija o zelenem dogovoru in njegovih politi─Źnih ambicijah, izzivih in re┼íitvah pri uvajanju trajnostne urbane logistike in o priporo─Źilih za regionalne in lokalne vlade. Epilog diskusije je bil, da je, kljub dolo─Źenim prednostim tovrstega transporta, potrebno upo┼ítevati ekonomsko vzdr┼żnost in upravi─Źenost tovrstnih investicij, pripravljenost delovne sile za uporabo tovrstnih prevoznih sredstev, investicije v javno polnilno infrastrukturo in kupno mo─Ź prebivalcev, ki so v vsakem primeru pla─Źniki zelenega prehoda, direktno s pla─Źilom storitev ali indirektno preko davkov.

Drugi dan je bil delno namenjen izobra┼żevanju in izmenjavi izku┼íenj, delno partnerskemu sestanku. V prvem delu so bila v obravnavi ponovno tovorna kolesa. Tokrat je bila predstavljena ┼ívedska izku┼ínja, s strani Andr├Ę Benaima iz energetske agencije ju┼żne ┼ávedske. Sledile sta interaktivni delavnici za izmenjavo mnenj in vtisov iz izobra┼żevanja prvega in drugega dne.

Go Back Example
Update cookies preferences