Down to Earth

Podnebne spremembe ne poznajo meja. Predstavljajo skupni izziv za vse evropske regije in predstavljajo resno gro┼żnjo v obliki naravnih nesre─Ź, kot so gozdni po┼żari in zemeljski plazovi. Ti dogodki niso le vse pogostej┼íi, temve─Ź imajo tudi vse mo─Źnej┼íe uni─Źujo─Źe posledice. Med najbolj ranljivimi so pode┼żelska obmo─Źja in skupnosti, ki sta jih ┼że prizadela odseljevanje in opu┼í─Źanje zemlji┼í─Ź. V tem kontekstu je cilj skupne medregionalne pobude Down to Earth, da bi spremenila razmere.

Glavni cilj na┼íega partnerstva je optimizirati uporabo razpolo┼żljivih orodij in virov, vklju─Źno s sredstvi kohezijske politike, v sodelujo─Źih regijah. S tem ┼żelimo spodbujati trajnostni razvoj in pove─Źati odpornost pode┼żelskih skupnosti v Evropi na tveganja nesre─Ź.

Projekt Down to Earth zdru┼żuje skupino organizacij iz razli─Źnih evropskih regij, od katerih vsaka prispeva svoje strokovno znanje in izku┼ínje na podro─Źju zmanj┼íevanja tveganja nesre─Ź in razvoja pode┼żelja. Skupaj smo trdno prepri─Źani, da sta ohranjanje prebivalstva in spodbujanje trajnostnih praks v klju─Źnih sektorjih najpomembnej┼ía za zaustavitev slab┼íanja stanja okolja in u─Źinkovito zmanj┼íevanje tveganj.

V projektu si bomo ┬áprizadevali za iskanje in spodbujanje re┼íitev, ki bodo koristne za vse. Osredoto─Źamo se predvsem na upravljanje, vzdr┼żevanje in izbolj┼íevanje praks, orodij, instrumentov in strategij za zmanj┼íanje tveganja in vpliva okoljskih nesre─Ź. S tem ┼żelimo ustvariti gospodarske in dru┼żbene prilo┼żnosti, ki bodo privabile prebivalstvo na pode┼żelje.

V štirih letih našega projekta bomo v osnovni fazi obravnavali naslednje teme:

Leto 1: Okoljska tveganja, povezana z odseljevanjem in staranjem prebivalstva na pode┼żelju

Leto 2: ovire za dostop mladih kmetov do depopulacijskih obmo─Źij

Leto 3: Politi─Źni instrumenti za spodbujanje vloge kmetov in upravljavcev zemlji┼í─Ź v boju proti podnebnim spremembam in okoljskim tveganjem

─îetrto leto bo namenjeno zagotavljanju uporabe pridobljenega znanja za izbolj┼íanje uporabe razpolo┼żljivih orodij in virov v partnerskih regijah.

Osrednji element na┼íega pristopa je vzajemno u─Źenje z medregionalno izmenjavo izku┼íenj. Z omogo─Źanjem izmenjave znanja med regionalnimi in lokalnimi organi ter ustreznimi zainteresiranimi stranmi iz sodelujo─Źih pode┼żelskih obmo─Źij lahko pove─Źamo njihovo zmogljivost za re┼íevanje izzivov, povezanih s podnebnimi spremembami in trajnostnim razvojem pode┼żelja!

Partnerji: ┬áorganizacija Axencia Galega de Desenvolvemento Rural (AGADER), Fundaci├│n Juana de Vega.Ob─Źina Campobasso,MeteoRomania,Regionalverband Neckar-Alb,Univerza v Patrasu,BSC Kranj, Regionalna razvojna agencija Gorenjske.In┼ítitut ISOCARP | Center za urbano odli─Źnost

Prora─Źun: 1.654,556 EUR

Trajanje projekta: 01.03.2023 do 31.05.2027

Projekt sofinancira Evropska unija
Go Back Example
Update cookies preferences