Dvodnevna delavnica »Odpadek kot vir – krožne rešitve v praksi« je udeležencem iz turističnega in gostinskega sektorja in izobraževalnim organizacijam ponudila vpogled v nove pristope ponovne uporabe živilskih ostankov in razvoj izdelkov z višjo dodano vrednostjo.
Prvi dan je bil namenjen ustvarjanju zero-waste kozmetike, kjer so udeleženci iz kavnih usedlin izdelali naravni piling in šampon – primer krožne uporabe odpadkov v velneški dejavnosti. Povezava do
Drugi dan je sledila predstavitev izdelave »jabolčnega usnja« – materiala, ustvarjenega iz ostankov jabolk, primernega za modne dodatke in oblikovalske izdelke.
Delavnica je poudarila tudi izzive zakonodaje EU, ki organske ostanke še vedno uvršča med »odpadke« in s tem omejuje njihovo ponovno uporabo. Med glavnimi priporočili je bila sprememba zakonodajne definicije, ki bi omogočila širšo uporabo tovrstnih surovin kot virov za inovacije v krožnem gospodarstvu.
Gradivo:
- ODPADEK KOT VIR: KROŽNE REŠITVE S HRANO 17. 4. 2025
- ODPADEK KOT VIR: KROŽNE REŠITVE S HRANO 18. 4. 2025
- Delavnica – usnje iz odpadkov iz jabolk


