Krožni prehod se zgodi le tam, kjer znajo deležniki sodelovati. Prav to je potrdil zaključni dogodek projekta CEFoodCycle z naslovom »Krožni premik: Od odpadkov do vrednosti«, ki je 24. oktobra 2025 v Šolskem hotelu Astoria na Bledu združil več kot 80 predstavnikov turizma, regionalnega razvoja, izobraževanja, ministrstev in podjetij. Namen dogodka je bil prikazati, kako lahko turizem in gostinstvo z inovacijami in boljšim upravljanjem virov že danes zmanjšujeta količino odpadne hrane ter iz ostankov ustvarjata novo vrednost.
Predstavljene so bile pilotne rešitve za preobrazbo ostankov hrane v nove izdelke kot je FlyUpCycle, kjer se ostanki hrane pretvorijo v beljakovinsko krmo z ličinkami črne muhe, ter izdelki, kot so šamponi iz kavnih usedlin in usnje iz odpadnih jabolk. Ob tem je bil izpostavljen tudi pomen organizacijskih izboljšav v kuhinjah in hotelih, ki preprečujejo nastanek odpadkov že pri izvoru: z optimizacijo nabav, natančnejšim merjenjem izgub ter ustvarjalnejšo uporabo sestavin. Kot primer izvajanja lokalnih krožnih verig vrednosti v praksi je bila izpostavljena Hiša Linhart Radovljica, ki je za svoje krožne pristope prejela CEFoodCycle Award.
Pomemben del dogodka je bila okrogla miza o tem, kako pospešiti prehod v krožno gospodarstvo v turizmu. V razpravi so sodelovali Dubravka Kalin, direktorica Direktorata za turizem, Tadeja Kvas Majer, višja svetovalka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Zalar z Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled ter dr. Jure Meglič, direktor razvojne agencije BSC Kranj, ki je tudi partner projekta CEFoodCycle. Razpravo je vodil dr. Uroš Novak s Kemijskega inštituta, eden ključnih razvojnih akterjev v projektu, ki je prispeval k razvoju inovativnih rešitev za zmanjševanje odpadne hrane in zapiranje snovnih tokov.
V razpravi je bilo jasno poudarjeno, da lahko prehod v krožno gospodarstvo uspe le, če se povežejo politika, razvoj, izobraževanje, lokalno okolje in podjetniki. Kot pomemben rezultat projekta v Sloveniji je bila zato predstavljena vzpostavitev Gorenjskega Food Cycle Huba, ki omogoča povezovanje deležnikov in prenos projektnih rešitev v dejansko poslovanje podjetij. Aktivno sodelovanje študentov Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled je dodatno poudarilo, kako pomembno je, da se prihodnji turistični kader srečuje s krožnimi praksami že tekom izobraževanja.
Prezentacije z dogodka si lahko ogledate tukaj.




